Napelemes kiserőművel szállt be az energiapiacra a Merkbau

A közel 500 kilowatt teljesítményű, Kiskunhalason felépült napelempark tíz év alatt megtérülő beruházás.

Kétezer panelből álló napelemparkot épített a Merkbau Kft. Kiskunhalason, mintegy 180 millió forintos beruházással. A pénteken Fülöp Róbert polgármester és Bányai Gábor térségi országgyűlési képviselő részvételével átadott erőmű 499,9 KW teljesítményű (a beépített teljesítménye 550 KWp). A napelempark a vállalat előzetes számításai szerint évi 600-650 ezer KW villamos energiát fog termelni, melyet nagyrészt tovább értékesítenek, a beruházás megtérülési ideje így körülbelül 10 év.
A napelempark fontosabb műszaki paraméterei a következők:
2000 db 275 Wp Winaico napelem (50 asztalon elhelyezve, asztalonként tehát 40 db napelem),
10 db Kaco (Powador 60.0) Inverter,
Univill-Trade KSW50-25. 630 kVA BHTR típusú transzformátorállomás
elektronikus őrző-védő rendszer 24-órás megfigyeléssel.

Balanyi László, a Merkbau gazdasági igazgatója az átadó ünnepségen elmondta, hogy a németországi munkavégzések során látottak hatására már a 2000-es évek eleje óta foglalkoztatta a céget a megújuló energia beruházás. Eleinte szélerőművekben gondolkoztak, de később a módosuló jogszabályi környezettel a fotovoltaikus technológiára irányult a figyelmük.

A Merkbau 2014-ben kapott építési engedélyt a napelemparkra, majd 2016. december 15-én 25 évre a KÁT (kötelező átvételi rendszer) engedélyt is megkapták. Ezt követően döntöttek a napelempark megépítéséről, bár pályázati forrás nem állt rendelkezésükre. Már a megvalósítással párhuzamosan jelent meg egy pályázat a Magyar Fejlesztési Banknál, mely keretében 15 éves kamatmentes kölcsönt lehet felvenni, a bekerülési költség 85%-áig. Ezt megpályázták, de egyelőre nincs döntés az ügyben – ismertette Balanyi László.
A kivitelezőkkel idén nyáron kezdtek egyeztetni, a munka szeptemberben indult el, november 7-én pedig már hálózatba kapcsolták az erőművet és elkezdődött a villamosenergia termelés. Az erőmű fejlesztéséhez kapcsolódóan folyamatban van még egy nagy pontosságú, automatizált szoftver telepítése, amely előrejelzi majd a termelés mértékét.

Balanyi László elmondta, örömükre szolgál, hogy a fejlesztéssel némileg hozzájárulhatnak a magyar energiatermelés zöldebbé tételéhez. Hozzátette, a térségben a magánüzemeltetésű napelemparkok közül ez az első hasonló teljesítményű.
(Fotó, szöveg: Magyarépítők.hu